Penis problemen: daar doen we niet lullig over

Penis problemen: daar doen we niet lullig over ;-)

De man en zijn penis. Er is geen ander lichaamsdeel wat een man zo bezig kan houden als zijn piemel. Je houdt hem in ieder geval meerdere keren per dag vast, al is het alleen maar om te plassen. Iedereen beleeft zijn jongeheer op een andere manier en heeft er zijn eigen dingen mee. Er valt ook veel over te zeggen. Alleen al het formaat is een onderwerp wat altijd wel weer een keer langskomt. Besnijden is ook een niet geheel onomstreden onderwerp. Of wat dacht je van erectie-problemen (te kort, te weinig of juist te vaak kan ook)? En toch praten veel mannen niet zo makkelijk over hun leuter. Bij klachten onder de gordel gaan ze ook niet zo snel naar de huisarts. Wat is dat ongemakkelijke gevoel toch? Schaamte? Onzekerheid? Er zijn genoeg vragen, problemen of andere zaken te bedenken over “ons zaakje”. Hoe zou het zijn om de dingen gewoon bij hun naam te noemen, zodat je ook weet dat je niet de enige bent? Dat doen we in onze massagepraktijk voor mannen ook. Vandaar nu dit artikel: “Penis problemen: daar doen we niet lullig over”.

Waarschuwing vooraf

In dit artikel worden de dingen bij hun naam genoemd. Sommige zijn pijnlijk, andere gênant of simpelweg vies. Als je daar niet tegen kan, lees dan vooral niet verder. En wanneer je nieuwsgierig bent en wel graag verder leest, voel je dan ook vrij om te reageren onderaan de pagina. We kijken dan wat we met jouw reactie kunnen doen. Wellicht heb je nog een tip of een toevoeging? En misschien ben je juist blij dat er een onderwerp op deze pagina aan bod komt.

Let wel: wij zijn ook gewoon zomaar twee mannen die een pik hebben. We zijn geen (huis)arts of uroloog. We praten uit ervaring of vanuit kennis die we hebben opgedaan.

Formaat en vorm

Size matters of niet? Het ultieme en definitieve antwoord op deze vraag gaat er nooit komen denk ik. Het beste antwoord wat ik tot nu toe gehoord heb is: het gaat niet om het formaat, maar om wat je ermee kan. Het wordt echter wel lullig als je een micropenis hebt. Dat is als ‘ie bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter in slappe toestand. Dit komt bij ongeveer 0,6 procent van de mannen voor en geeft vaak psychische druk, maar er bestaan behandelmogelijkheden.

Formaat en vorm van je penisUit onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde piemellengte van volwassen mannen circa 14,4 cm is in stijve toestand, maar geen piemel is hetzelfde. De verschillen lopen uiteen van 10 tot wel 21 centimeter wat heel normaal is. Onder de 10 centimeter lengte wordt een kleine penis genoemd, maar je kan je afvragen wie dat bepaalt. Het belangrijkste is als jij maar happy bent met je lid. (Het record van de langste pielemuis staat op naam van John Falcon uit New York, met maar liefst 33,2 centimeter in de slip. Maar of je daar nou echt blij mee moet zijn?)

Happy zijn met je fluit geldt ook als je het hebt over de vorm en de stand. De meeste mannen zijn linksdragend, waarbij hij dus slap links hangt en in erectie dan ook meer naar links staat. Verder kan er een kromming in zitten in alle richtingen of hij loopt van breed naar smal. Heeft een grote “kop” of een klein kopje. Zoveel mannen, zoveel verschillen in vorm en stand. Is het echt belangrijk? Ik vraag het me af. Als jij maar blij bent met je paal.

Krullen, kort of kaal?

Penis perikelen

Een tijdje geleden kwam ik een filmpje tegen van een bekend merk scheermesjes en scheerschuim, die ging over het scheren down below. Dat begon met de tekst: “The smaller the bushes, the bigger the tree.” In een ander bericht las ik over het uitsterven van de schaamluis, omdat er zoveel gekortwiekt wordt. Mijn vermoeden is dat het ook een beetje trend gevoelig is.

Hoe dan ook: wat doe jij? Alles kaal of deels kaal en deels de tondeuse erover? En hoe scheer jij dan: met het mes of elektrisch, wel of geen schuim? Een paar tips: houd de huid goed strak om sneetjes te voorkomen, gebruik na afloop geen after shave met alcohol en werk hygiënisch. Het is toch een klote-plek om een ontsteking te krijgen.

(G)een erectie

Doet ie het of doet ie het niet? Als je hem alleen als plasser gebruikt is het niet zo boeiend, maar een penis heeft nou eenmaal ook andere eigenschappen en functies. Daarvoor is het wel zo fijn als dat goed functioneert. Wanneer je problemen hebt om een erectie te krijgen of om lang genoeg te houden, kan dit wijzen op andere fysieke problemen. Een bezoek aan de huisarts is dan zeker aan te raden, voordat de onderliggende problemen serieus worden.

Fysiek alles in orde? Dan kan er tussen je oren een probleem zijn, wat je minstens zo serieus mag nemen. Stress is bijvoorbeeld funest voor een harde leuter. Dit kan ook ontstaan als je druk ervaart in de seks. Dat bespreekbaar maken is meestal de eerste stap.

Het tegenovergestelde van geen erectie bestaat ook. In de meest extreme vorm heet dat priapisme en dan heb je een langdurige en pijnlijke erectie. Dit kan schadelijk zijn voor je piemel en kan ook wijzen op andere fysieke problemen.

Als je gewoon een enthousiaste stijger tussen de benen hebt, dan ben je niet de enige. De ene man en piemel reageert nou eenmaal sneller dan de ander. Het is simpelweg een natuurlijk reactie en een normale functie. Dat kan in sommige situaties ongemakkelijk zijn, maar veruit de meeste mannen hebben er weinig controle op. Aan iets naars denken kan helpen of… je geniet er gewoon van dat ‘ie zich even goed uitrekt!

Voorvocht

Voorvocht is een heldere doorzichtige en wat plakkerige vloeistof die uit je pik kan komen. De ene man heeft het meer en vaker dan de ander. Het kan ontstaan als je lijf ergens het idee heeft dat er wat opwindends gaat gebeuren. Dat betekent niet dat je ook een erectie moet hebben. Voorvocht is iets wat los “staat” van een stijve. Het zou gênant kunnen zijn wanneer je wat vlekjes maakt tijdens een massage, maar er is niets wat je kan doen om het te voorkomen. Als het je gebeurt, relax, je bent niet de enige.

Te vroeg, te laat of niet

Te vroeg (of te laat) klaarkomenJa, dit gaat over klaarkomen of om preciezer te zijn: een zaadlozing. Je kan namelijk ook een orgasme ervaren zonder een zaadlozing. Dit is ook een onderwerp wat voor sommige mannen een issue is. Te vroeg klaarkomen wanneer je intiem contact hebt met je partner (of iemand anders) kan erg vervelend zijn. De boel stort meestal in en vaak is de stemming er dan ook wel uit. Er bestaan oefeningen om een zaadlozing uit te stellen, Google er maar op. Niet klaar (kunnen) komen wanneer je dat wel wilt, kan ook vervelend zijn.

Wanneer er geen fysieke reden is, speelt spanning vaak een rol. Probeer je er dan niet te veel op te focussen, het is namelijk geen verplichting. Genieten van intiem contact met alle fysieke sensaties die er bij horen is ook iets waar je volop van kan genieten.

“Geholpen” worden, sterilisatie, vasectomie

De medische term is een vasectomie: het doorsnijden van de zaadleiders. De term “geholpen worden” hoor je meestal bij het onvruchtbaar maken van huisdieren. Ik denk dan: wie is er nou mee geholpen??? Maar dat terzijde.

Een sterilisatie is een relatief eenvoudige ingreep en zorgt ervoor dat je niet meer een vrouw kan bevruchten. Een lozing blijft mogelijk, maar daar zit dan geen zaad in. Wanneer je je niet wilt voortplanten en wel onbezorgd met vrouwen naar bed wilt, is het een goede oplossing. Het kan alleen vervelend worden, wanneer je op een later moment in je leven alsnog een kind wilt. Een hersteloperatie is mogelijk, maar dat lukt helaas niet altijd en is veel ingrijpender dan de eerste ingreep. Bedenk je ook dat het geen bescherming biedt tegen soa’s.

Voorhuid (nauw, lang, kort, besnijden)

Nu we het toch hebben over “snijden” daar beneden, dan meteen maar die andere veel voorkomende ingreep: een besnijdenis. Ofwel het wegsnijden van de voorhuid, met als gevolg dat de eikel (deels) bloot komt te liggen. In veel religies is het een vaste gewoonte om elk klein kind te besnijden.

Er kunnen ook medische redenen zijn, bijvoorbeeld als de voorhuid te nauw is en het daardoor niet goed schoon gemaakt kan worden. Tot slot zijn er ook mannen die er vanuit hygiënisch oogpunt voor kiezen om een clean cut te doen. Dat is dan ook een voordeel: het blijft makkelijker schoon. Als je niet besneden bent en niet te nauw bent, dan is het overigens ook goed schoon te houden, maar dat terzijde.

Een nadeel van een besnijdenis kan zijn dat de gevoeligheid van de eikel afneemt. En je zal een alternatief moeten vinden bij het masturberen, als je niet meer met de voorhuid over de eikel heen en weer kan schuiven.

De lengte van de voorhuid is bij elke man weer anders. Sommige zijn heel kort en andere hebben een lange voorhuid. Hoe die van jou ook is: kort, lang, besneden of nog anders: je pielemuis schoon houden is altijd belangrijk. Komen we vanzelf uit bij het volgende onderwerp.

Smegma en hygiëne

Kopkaas, eikeltjesbrie, snikkelcamembert. Allemaal (gore) synoniemen voor smegma: een wit tot lichtgeel vettig spulletje wat vanzelf ontstaat tussen de eikel en de voorhuid. Op zich is dit heel natuurlijk. Zo maakt de huid talg aan om de huid soepel te houden en te beschermen. Smegma wordt aangemaakt om het kopje en het mutsje soepel te houden.

Problemen ontstaan pas wanneer je boel niet goed schoon gehouden wordt en het gaat ophopen. Urine, haartjes of restje sperma kunnen ook tussen de eikel en de voorhuid terecht komen. Alles bij elkaar kan het een behoorlijk vieze en geurende bende worden. Niet zo fris én het kan een ontsteking veroorzaken aan de eikel en de voorhuid of erger. Daar wil je niet aan denken natuurlijk.

Dagelijks schoon houden is het credo. Voorhuid naar achter trekken en bij voorkeur alleen met stromend water afspoelen en schoon wrijven met je duim en vingers. Wanneer je zeep of doucheschuim gebruikt, let er dan op dat je dit ook weer goed wegspoelt. Zeepresten kunnen namelijk ook irritaties veroorzaken.

Soa’s, geslachtsziekten

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) ofwel geslachtsziektes. Die wil je niet, ook al is de ene wat onschuldiger dan de ander. Een aantal zijn alleen overdraagbaar via lichaamsvocht zoals sperma en voorvocht (!), anderen krijg je door fysiek dichtbij een ander te zijn die besmet is. Denk bij de laatste bijvoorbeeld aan schaamluis, hoewel die door het kortwieken van die gebieden steeds minder vaak voorkomt.

Wist je dat je je kunt laten inenten tegen enkele vormen van Hepatitis en dan voor langere tijd beschermd bent? Informeer eens bij de GGD bij jou in de buurt.

Mannen die regelmatig seks hebben met andere mannen, kunnen zich vaak kosteloos laten testen op soa’s. Bij een aantal aandoeningen hoef je geen klachten te hebben, dus zeker dan is regelmatig een test laten doen verstandig.

Krijg je wel klachten? Hoe lullig dat ook kan zijn, maar ga naar de huisarts of een soa-poli. Hoe eerder je aan een behandeling begint, hoe beter. Licht ook je bedpartners in, zodat ook zij bijtijds een test kunnen doen. Dit kan trouwens ook anoniem. Kijk voor (veel) meer informatie over soa’s en testen op Man tot Man.

Blauwe ballen

Het hebben van blauwe ballen is eerder een uitdrukking, dan dat je concreet smurfenballen krijgt. Het kan ontstaan als je lange tijd opgewonden bent, maar niet klaar komt. Door de toevoer van bloed in je zaakje, ontstaat er een drukkend of wat pijnlijk gevoel in je buik, ballen en/of penis. De oplossing: klaarkomen.

Waterzak

Bij de geboorte van een jongen zitten de balletjes nog veilig opgeborgen in de buikholte. In de eerste levensjaren horen die dan in te dalen in de balzak. Gebeurt dat niet, dan noemen ze dat een waterzak en is op den duur medisch ingrijpen nodig.

Liesbreuk

Bij een liesbreuk zit er een zwakke plek in de zijkant van de buik, waardoor buikvlies of een stukje darm naar buiten kan gaan puilen. Wanneer je dan hoest, perst of iets zwaars tilt, kan er een zwelling naar buiten komen. Dit kan pijnlijk zijn, maar dat is niet altijd zo. Als er klachten ontstaan dan is een operatie nodig. Bij een beklemming zelfs een spoedoperatie. Twijfel je of je een liesbreuk hebt, ga naar je huisarts voor overleg en controle.

De prostaat

Dit is een orgaantje met de vorm van een walnoot en ligt onderin je buik en loopt om de plasbuis heen. De prostaat maakt zaadvloeistof aan, wat zich mengt met zaadcellen waardoor sperma wordt gevormd. Bij elke man groeit de prostaat z’n hele leven, wat op den duur klachten kan geven.

De prostaat kan je voelen door via je anus naar binnen te gaan met je wijsvinger. Als je dan een “kom maar” beweging maakt met je vinger, kan je de zogenaamde g-spot van de man ook stimuleren. Veel mannen vinden dit erg lekker, maar er zijn ook zat mannen die hier niks voor voelen.

En jij? Wel eens penis problemen?

Wat vond je van de onderwerpen die in dit artikel aan bod zijn gekomen? Heb je er wat van opgestoken of heb je misschien nog ergens vragen over? Het kan ook zijn dat je een onderwerp mist die bij penis problemen past. Laat het ons weten door hieronder jouw reactie te schijven.

Je reactie wordt eerst beoordeeld door een moderator, om spam te voorkomen. Alleen je naam en je bericht wordt geplaatst. Wil je anoniem reageren, vul dan niet je eigen naam in.

2 reacties op “Penis problemen: daar doen we niet lullig over

 1. Hoi ik idd alles gelezen en ik denk dat ik ook een probleempje heb ik krijg s’ nachts meestal een erectie en van dien aard dat ie heel hard is en soms zo hard dat het pijn gaat doen en er wakker van wordt ik moet wel bij zeggen dat ik er soms ook blij van wordt omdat ie dus nog werkt . Soms loopt ook de sexuele energie heel erg op kunnen jullie mij daar meer over vertellen ?
  Met vriendelijke groet chris

  1. Beste Chris,

   Dank je wel voor je reactie op dit artikel.

   Op zich is het heel normaal voor elke man om ’s nachts tijdens het dromen een erectie te krijgen. Dat is natuurlijk en een soort “onderhoud” van je penis.
   Het wordt wel vervelend als het pijn gaat doen en je er wakker van wordt. Wat hierin ook een rol zou kunnen spelen is dat je onbewust een zaadlozing (een natte droom) inhoudt en dat je daardoor wakker wordt. Veel mannen denken dat een natte droom alleen voorkomt in de beginnende pubertijd, maar dat is niet het geval. Ook op latere leeftijd kunnen mannen nog een natte droom krijgen en ook dit is volledig normaal en gezond.
   Omdat je dan slaapt kan je onbewust het idee hebben dat je moet plassen en dat hou je dan in. Dat geeft vervolgens pijngevoelens in je bekkengebied, je ballen of je penis.
   De beste remedie? Klaarkomen. Zo simpel is het eigenlijk.
   Hoe je dat in jouw situatie moet regelen, kan ik niet voor je bepalen. Ik weet niet of er iemand naast je ligt die je dan wakker maakt. Of dat je bijvoorbeeld naakt slaapt en geen zooitje wilt maken in je lakens. Kijk dus voor jezelf wat de beste manier is.

   Ik hoop dat je hier iets mee kan. Blijft het probleem bestaan, praat er dan eens over met je huisarts.

   Met vriendelijke groet,
   Robin van http://www.mansage.nl

   P.S.: Ik ben geen arts of seksuoloog. Mijn antwoord op je vraag is gebaseerd op kennis en ervaring die ik zelf heb opgedaan in het leven. Dit is dus geen medisch of psychologisch advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *