Mag ik de masseur aanraken?

Mag ik de masseur aanraken?

Een vraag die regelmatig aan ons gesteld wordt is: mag ik de masseur aanraken? In veruit de meeste massagepraktijken mag het echt niet. Hoogstens een hug bij het afscheid nemen na afloop, is het enige wat in de sommige praktijken kan. Wij staan daar net even anders in, mede ook door de massagevormen die wij geven én met welke intentie wij masseren.

Maar eerst even een ander uiterste benoemen. Neem bijvoorbeeld een fysiotherapeut, wat al veel meer naar medisch gaat. In de gezondheidszorg is het uiteraard vanzelfsprekend dat de behandelaar uitsluitend de patiënt aanraakt vanuit medisch oogpunt. Je komt met een klacht en die gaat de fysio behandelen. En een onderdeel van de behandeling is aanraking, zodat er een diagnose gesteld kan worden naast het behandelen zelf.

Terug naar onze intentie van masseren. Wij noemen een massage nooit een behandeling en werken ook niet klachtgericht. Hoewel we best hier en daar spierspanning meer aandacht geven. Wij vinden het erg fijn om aan te raken, daarom zijn we ook masseur geworden. En bij mansage gaat het veel meer om de beleving en het voelen. Genieten van de warmte, de rust en de liefdevolle aandacht en aanraking. Bij ontspanningsmassage zit hier iets meer afstand in, maar bij de Kashmirische massage is dit wel essentieel. In deze massage vorm is dat vrijwel altijd een intense ervaring met veel lichaamssensaties.

Mag ik de masseur aanraken?

Tijdens zo’n intense ervaring is het erg menselijk dat er bij de klant een behoefte ontstaat om ook aan te raken. Dit is eigenlijk heel natuurlijk! Wij als masseur kunnen dat ook aanvoelen en ook wel zien. Vaak is dit bijvoorbeeld zichtbaar bij de handen, waarin dan wat onrust ontstaat. Even de handen vasthouden kan hierin helpen. Bij de Kashmirische werkhouding kan het fijn zijn om de handen op de benen van de masseur te leggen. Wij kijken er niet van op en vrijwel altijd past het dan ook in de sfeer en de dynamiek die ontstaat tijdens de massage.

In de dynamiek van een Kashmirische massage blijft het wel belangrijk om afgestemd te zijn. Ook als je twijfelt of de aanraking oké is, vraag het gerust (dat is juist fijn). Het moet voor beide kloppend zijn en passend in de sfeer van het moment. Het kan ook afhangen van de stemming van de masseur en het moment in de massage. Je kan zoiets niet afdwingen en accepteer een “nee” of dat de masseur je hand weg haalt. Dit kan ook om een praktische reden zijn, want hij is aan het masseren. Bedenk je ook dat niet alles kan: we zijn en blijven een massagepraktijk.

Tot slot nog even over de knuffel bij het begroeten. Die zijn altijd welkom!

NB: heb je vragen of opmerking n.a.v. bovenstaand artikel “Mag ik de masseur aanraken”?
Deze kan je hieronder kwijt.

Vragen over andere onderwerpen kan sturen via de e-mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *